Цукор в крові при вагітності
Вагітність – це особливий період в житті жінки, коли всі системи її організму працюють, намагаючись підлаштуватися під потреби і потреби тільки зародилася всередині нього життя. Усе спрямовано на її збереження і подальший розвиток. На жаль, навіть в цьому чітко налагодженому механізмі час від часу можуть відбуватися збої. І ось щоб їх не пропустити, жінка і повинна стати на облік по веденню вагітності, вчасно відвідувати лікаря і здавати всі аналізи. У тому числа – і на визначення рівня цукру в крові.
Цукор в крові при вагітності
Чому при вагітності необхідно контролювати цукор в крові?
Справа в тому, що під час вагітності часто загострюються багато захворювань, які до цієї пори могли протікати абсолютно непомітно, зокрема, значно виникає небезпека захворіти на діабет. Вагітність є свого роду спусковим гачком, який запускає в організмі жінки цей процес. Звичайно, це відбувається не у всіх жінок, а тільки у тих, у кого спочатку була схильність до цього захворювання, іншими словами у що відносяться до групи ризику по діабету.
В першу чергу до групи ризику по діабету відносяться жінки:
- з надмірною вагою;
- у віці старше 30 років;
- з патологіями попередніх вагітностей;
- з пропущеним на цукровий діабет в попередні вагітності.
Припустити, що в попередні вагітності у жінки міг розвинутися цукровий діабет можна по тому, наскільки великими народжувалися у неї діти. Як правило, чим більше дитина, тим більша ймовірність того, що мама під час виношування вагітності страждала підвищенням цукру в крові, який з якихось причин був непомічений спостерігає лікарем.
Симптоми підвищеного цукру в крові при вагітності:
- Сухість в роті;
- Часті сечовипускання;
- Підвищений артеріальний тиск;
- Постійна спрага;
- Загальна слабкість.
І хоча діабет не є протипоказанням для виношування вагітності, звичайно, при такому діагнозі майбутня мама повинна перебувати під особливо пильним наглядом лікарів, з постійним контролем рівня цукру в крові і дотриманням особливої дієти.
Чому підвищений цукор в крові при вагітності?
Потрібно сказати, що в дійсності, деяке підвищення рівня цукру в організмі у вагітної жінки не є таким вже рідкісним явищем і, в принципі, воно не небезпечно. Хоча і залишати без уваги його теж не варто. Справа в тому, що практично всі системи і органи вагітної жінки працюють з підвищеним навантаженням, це ж стосується і підшлункової залози, яка, як відомо, відповідає за вироблення гормону інсуліну. І деяке підвищення цукру спостерігається в тому випадку, коли підшлункова залоза не надто добре справляється з цим своїм обов’язком. Таке тимчасове явище отримало назву «діабету вагітних» і, по суті, до істинного діабету воно відношення не має, хоча і може виявитися проміжним станом. У більшості випадків діабет вагітних без сліду проходить через деякий час після народження дитини. Але контроль рівня цукру крові обов’язково необхідний.
Як контролювати цукор в крові під час вагітності?
Цукор в крові при вагітності потрібно контролювати не тільки за допомогою спеціального приладу – глюкометра або здачі аналізів. Одним з основних механізмів контролю цукру крові є спеціально підібрана збалансована дієта, якої повинна дотримуватися майбутня мама.
- Основою такої дієти є повна відмова від цукерок, кондитерських виробів, цукру і страв з картоплі.
- Не слід вживати фрукти з підвищеним вмістом глюкози, а також соки з них.
- Рекомендується обмежити в раціоні страви з макаронних виробів, гречки, пшениці, рису.
Іншими словами, потрібно дотримуватися тієї ж дієти, що й звичайні хворі на цукровий діабет.
Основну складність у складанні дієти для вагітної жінки становить той факт, що при цьому раціон майбутньої мами повинен містити все необхідне для нормального розвитку вагітності. Тому рекомендується поспілкуватися з лікарем-дієтологом і отримати у нього консультацію щодо складання щоденного меню.