Чи корисна ряжанка мамі, що годує, як правильно вибрати?
Кожна жінка, яка піклується про якість і поживності грудного молока, ретельно складає свій раціон, адже далеко не всі дозволено при грудному вигодовуванні. Всі знають про безсумнівну користь кисломолочних продуктів для здоров’я, проте, коли мова йде про харчування мами, то вибору таких слід приділити максимум уваги.
У ряжанки є чимало шанувальників, так як цей напій має приємний смак і відмінно втамовує голод. Але чи дозволено ряжанка при грудному вигодовуванні?
Користь і шкода продукту
Цей напій виходить в результаті сквашування і термічної обробки топленого молока. Для виготовлення ряжанки необхідні спеціальні мікроорганізми і грибки. У порівнянні з кефіром цей продукт має більш високий відсоток жирності.
У складі напою є такі корисні речовини:
- вітаміни А, С, РР, Е і групи В;
- натрій;
- калій;
- магній;
- залізо;
- фосфор;
- ферменти;
- вуглеводи;
- тваринні протеїни.
Подібний склад напою робить його корисним для здоров’я жінки, що годує, яка страждає від випадіння волосся, крихкості нігтів і крошения зубів.
Крім того, в ряжанка містяться біфілін і біолакт, які сприятливо впливають на процес травлення і засвоєння їжі. Також продукт володіє такими корисними властивостями:
- Стакан напою на 20% задовольняє добове вимога організму годуючої мами в фосфорі і кальції.
- Кальцій, отриманий організмом при вживанні ряжанки, повністю засвоюється за рахунок молочного жиру.
- Склянка ряжанки – це легкий, але в той же час живильний перекус.
Незважаючи на всі наявні переваги, у напою також є і недоліки. Наприклад, це його висока жирність, що не підходить складової раціон жінці, яка набрала багато зайвих кілограмів під час вагітності. Як і будь-який молочний продукт, цей напій не можна вживати при непереносимості молочного білка. Гастрит і виразка шлунка (кишечника) також входить в список протипоказань до вживання ряжанки.
Який продукт якісний?
Користь організму може принести тільки високоякісний і свіжий продукт. При покупці ряжанки в магазині відразу ж слід відмовитися від тієї, яка зберігається більше семи днів, адже в ній гарантовано є консерванти, що сприяють збільшенню терміну зберігання. Якісний напій виготовляють з цільного молока, натуральних мікроелементів і кефірних грибків. Якщо в складі ряжанки є знежирене молоко і консерванти, то від покупки такого продукту слід відмовитися. Характеристики якісного напою такі:
- продукт упакований в паперову, а не пластикову тару;
- напій має приємний кремовий колір, а також однорідну консистенцію і м’який смак.
Ряжанка, як і будь-які кисломолочні продукти, принесе користь не тільки годувальниці, а й її малюкові тільки в тому випадку, якщо сам продукт буде вживатися правильно. Якщо жінка вирішила ввести цей напій в свій раціон, то починати слід з половини склянки ряжанки в день. Рекомендується пити її вранці, оскільки завдяки цьому можна простежити за реакцією організму малюка на новий продукт. Якщо мама відзначає у дитини такі симптоми, як здуття животика, посилення кольок і висип на тілі (обличчі), то все це свідчить про те, що організм малюка поки не готовий до нормальному засвоєнню ряжанки, що потрапила в материнське молоко. В такому випадку на деякий час напій слід замінити кефіром або йогуртом без добавок. Навіть якщо він підійшов малюкові, вживати слід за правилами:
- обсяг його вживання не повинен перевищувати двох склянок на день;
- не рекомендується пити з білками, наприклад, м’ясом, яйцями, рибою і горіхами;
- відмінно поєднується з цільнозерновим хлібом і свіжими плодами;
- не можна вживати напій натщесерце, оскільки це може викликати біль в шлунку;
- продукт можна використовувати як заправку для овочевих і фруктових салатів.
Щоб бути впевненою в якості вживаного продукту, його можна приготувати своїми руками. Що стосується ряжанки, то виготовляти її просто:
- Свіже молоко слід розлити по глиняним горщикам.
- У духовці виставляють температуру 120-150 градусів і поміщають в неї ємності з молоком на 2,5 години.
- Періодично горщики слід перевіряти. Коли на поверхні молока утворюється рум’яна кірочка, її слід втопити в молоці.
- Як тільки рідина придбає коричневий відтінок, її слід дістати з духовки і поставити охолоджуватися.
- Коли напій в ємностях охолоне, в кожну з них потрібно покласти по столовій ложці сметани. Потім ряжанку на восьму годину ставлять в холодильник.
Готовий продукт слід вживати протягом одного-двох днів, оскільки ряжанка характеризується коротким терміном зберігання.
Варто відзначити, що ряжанку, навіть найякіснішу, не рекомендується вживати в перші два тижні після пологів. Якщо жінка буде дотримуватися всіх правил вибору і вживання напою, то він принесе максимум користі не тільки їй, але і її немовляті.