Чи корисний бромелайн для схуднення?
Серед «золотого набору» продуктів, що використовуються сучасною дієтологією, безсумнівно знаходиться ананас. У нашій країні рідко використовують ананасна дієту, але в якості важливого доповнення до раціону схуднення він застосовується досить широко. Причому справа не тільки і не стільки в смакових якостях, скільки в бромелайн – речовині, що відповідає за прискорення метаболізму в жировій тканині. Сьогодні ми поговоримо про ананасовому бромелайн більш докладно: чи дійсно ця речовина розщеплює жир, наскільки воно ефективно в природному вигляді і в таблетованій формі. Ананас без сумніву є цінним продуктом для схуднення та оздоровлення організму, так чому б не дізнатися про нього більше?
Що це таке?
У світовій дієтології ананас присутній досить давно. Навіть коли наука не знала про його корисні властивості, інтуїтивно було зрозуміло, що перекус цим фруктом добре втамовує голод, але не приносить зайву вагу. До слова, ананас – НЕ фрукт і не ягода, тому маркетологи придумали для нього нейтральну назву «тропічний плід». З ботанічної ж точки зору він є травою, а та сама частина, яку ми вживаємо в їжу, – супліддям. Історично вперше в дієтичному харчуванні ананас з’явився в Британській імперії. Колонізатори оцінили не тільки його яскравий смак, але і порівняно низьку калорійність, що для європейців дуже важливо в жаркому кліматі. В даний час цей плід серед екзотичних поступається за популярністю лише банану.
Сучасна дієтологія давно оперує науковими даними. Найціннішим речовиною плода прийнято вважати бромелайн (за всіма правилами його пишуть, як «бромелаин» з наголосом на останньому складі). Але і крім цього глікопротеїну в ананасі чимало цінного. Наприклад, в цьому плоді є білкові сполуки, дисахариди, клітковина і навіть рослинні жири. З вітамінів практично вся група В, в великих кількостях також С і А, і трохи вітаміну Е. Ананас – справжнє джерело заліза, калію і натрію, які засвоюються завдяки фруктовим кислотам дуже добре. Присутній в плоді також фосфор, кальцій і трохи магнію. За мінеральним складом ананас дуже схожий на препарати, що допомагають боротися з хронічною втомою і депресією. А ось калорійність плода не найнижча – близько 50 ккал на 100 г.
Бромелайн ананаса в чистому вигляді є протеолітичних ферментом. Своє ім’я він отримав від ботанічного сімейства бромелієвих рослин, з яких є єдиним придатним в їжу людині. Очищене речовина отримують з двох видів сировини – стебел і плодів. В результаті виходить гетерогенний препарат, який відмінно засвоюється нашим організмом, але в залежності від технології виробництва він має різні властивості. Крім дієтології ця речовина використовують і при виробництві ліків, оскільки бромелаин володіє потужним протизапальну дію.
Ще одна сфера застосування бромелайну – харчова промисловість. Причому це відбувається не тільки в екзотичних країнах, а по всьому світу. Речовина додають для прискорення ферментації і розм’якшення м’ясного фаршу, використовуваного при виробництві ковбаси. Тобто навіть умовний «вухо-горло-ніс», оброблений цим високомолекулярних глікопротеїном, стає цілком їстівним і навіть смачним.
Чи працює ананасово-бромелайновая дієтологія?
В останні роки ажіотаж навколо препаратів з бромелайн для схуднення помітно спав. Головним фактором зменшення популярності можна вважати цілий ряд наукових публікацій. Якщо не вдаватися в подробиці, їх суть полягає в тому, що рекламні обіцянки про спалювання жиру (зазвичай пропорція була 1 г – мінус 0,9 кг жирової тканини) не цілком відповідають дійсності. Хоча маркетингова формула була дуже приваблива – одна капсула замінює 20 кілограмів плодів ананаса. Незважаючи на те, що значна частина препаратів, представлених на ринку, була виготовлена зі стовбурів і стебел. Втім, суть претензій не в цьому.
Статус прямого «жироспалювача», чинного безпосередньо на зайву вагу, виявився під питанням. У бромелайну дійсно є здатність розщеплювати біологічні сполуки в організмі, але мова йде не про жирі, а про білках, які «спрощуються» до амінокислот. За своєю дією цей протеолітичний фермент нагадує трипсин і пепсин. Ці ферменти виробляє наш власний організм – вони входять до складу шлункового соку і є частиною нормального травлення. Тобто про розщеплення жирів в «механічному» сенсі мова точно не йде.
Цього не відбувається ні в шлунку, ні в кишечнику. Хоча бромелайн і може надавати стимулюючу дію на синтез специфічних «жирових» ферментів, достатніх наукових даних про цей процес поки немає. Системні спостереження не виявили прямої залежності з розщепленням жирової тканини. Ще один аспект, який виділяють критики «бромелайнового схуднення», полягає в недостатній активності препаратів. Значна їх частина за міжнародною шкалою GDU має значення менше 1500. По-справжньому якісним бромелайн вважається, коли цей показник перевалює за 2000 GDU. Сумлінні дієтологи повинні пояснювати такі тонкощі своїм пацієнтам.
У чому реальна користь?
У попередньому розділі ми коротко розглянули критичні аргументи, тепер перейдемо до «похвальним». Нехай ця речовина безпосередньо не впливає на розщеплення жиру, але корисних властивостей в ньому все одно багато. Трохи більше, точніше комплексніша, користь в свіжих плодах, а й таблетовані препарати теж можуть стати в нагоді в певних випадках. Наприклад, при деяких порушеннях в роботі органів травлення бромелайн, прийнятий натщесерце, розганяє вироблення шлункового соку і ферментів на весь день.
У медицині застосовують цю речовину для підвищення секреції підшлункової – це один з найбільш м’яких способів допомогти впоратися з білковими продуктами. Входить бромелайн і в деякі препарати, що допомагають справлятися з вагою при переїданні. Але сам по собі в чистому вигляді він не завжди дає потрібний ефект. Краще використовувати цілий комплекс ферментів.
Другий аспект застосування бромелайну, який може бути важливий при ожирінні, – це розрідження крові. Цей ефект заснований на зниженні агрегації тромбоцитів. Тобто бромелайн допомагає серцю працювати ефективніше навіть під навантаженнями, до яких відноситься і зайва вага. У тропічних країнах давно помітили, що у людей, які регулярно вживають в їжу ананас, рідше зустрічаються проблеми з судинами, особливо стенокардія.
Головне ж корисна властивість бромелайну – потужний протизапальний ефект. У схудненні і оздоровленні його теж можна використовувати, коли є хронічні патологічні процеси в кишечнику. У медицині подібні препарати застосовують для загоєння ран і травм. Особливо це актуально для спорту, де безліч розтягувань, розривів і суглобових болів. У деяких видах серйозного спортивного харчування бромелайн виконує роль своєрідного знеболюючого. Сверхнагрузки завжди погано позначаються на відчуттях в м’язах і зв’язках – цей же протеолітичний фермент дозволяє долати больовий бар’єр на шляху до нових вершин.
В якості висновку хочеться відзначити, що бромелайн все-таки корисний для нашого організму, як в натурально-плодовому, так і в таблетованій вигляді. Але «живий» ананас набагато простіше вбудувати в дієту і замінювати їм більш калорійні перекушування, а то і один з прийомів їжі. До слова, на банках з бромелайн виробники практично ніколи не пишуть про похудательной ефект, який рекламують в інтернеті, – тільки про протизапальну і протибольовий.
Чи зберігає властивості при нагріванні і розморожуванні?
Ананас у свіжому вигляді відмінно підходить до вин, морепродуктів та риби, використовують його і для приготування випічки, соусів. Але що відбувається з бромелайн при термічній обробці, і чи можна заморожувати ананас про запас?
Хоча бромелайн і характеризується високою термостійкістю, все ж, при занадто високих температурах він руйнується. Грубо кажучи, якщо ви станете варити або консервувати ананас, то фермент інактивується. А якщо додавати свіжий фрукт в гарячі каші або інші страви перед подачею, він збереже свою активність.
А ось при заморожуванні бромелайн зберігає всі свої властивості, тому найкраще зберігати свіжий ананас в замороженому вигляді. Розморожений фрукт має характерний смак і аромат, тому підходить для приготування фруктових салатів. Активним залишається бромелайн і в сушених ананасах.