Чи можна отруїтися підосичники: вибираємо безпечні гриби

Опис їстівного підосичники і помилкового

Справжній підосичники володіє привабливою червоно-помаранчевої капелюшком. Якщо її розрізати, то через кілька секунд місце зрізу синіє. Діаметр варіює від 4 до 15 см в залежності від віку примірника. Капелюшок молодого гриба напівкругла, щільно прилягає до ніжки. З віком набуває подушкообразную форму. Шкірочка на капелюшку суха, зовні нагадує повсть або оксамит. Зняти її практично неможливо.

Ніжка гриба товста і щільна, у висоту досягає 22 см. Форма булавоподібна з потовщенням донизу. Товщина ніжки коливається в межах від 1 до 3 см. Колір також може бути різним: білим, жовтуватим, сірим або коричневим.

Помилковий підосичники зовні схожий з сьогоденням. Він відноситься до умовно-отруйних грибів. Виявити можна за такими ознаками:

  • справжній підосичники виростає в змішаному лісі поблизу осик. Помилкові гриби частіше зустрічаються в хвойники;
  • м’якоть отруйного примірника не змінює колір на повітрі, має злегка рожевий відтінок;
  • на ніжці помилкового гриба чітко проглядається сітчастий малюнок;
  • під капелюшком помилкового підосичники можна розгледіти облямівку бурого кольору.

Важливо! При зборі грибів уважно оглядайте кожен екземпляр. Якщо до кінця не впевнені в його їстівності, краще викиньте. Не ризикуйте своїм здоров’ям.

Чи можна отруїтися хибним підосичники?

Однозначну відповідь на питання, чи можна отруїтися хибним підосичники, дати складно. Гриб прийнято вважати умовно-отруйним. Це означає, що ніяких сильнодіючих токсинів в ньому немає. Навіть якщо ви випадково поїсте таких грибів, то серйозних наслідків для здоров’я не буде. З іншого боку, певна концентрація отруйних речовин все ж в них міститься. Якщо часто будете вживати в їжу помилкові підосичники це призведе до інтоксикації організму.

Серед негативних наслідків вживання отруйних грибів можна виділити наступні:

  • порушення нормальної роботи печінки;
  • розлад травлення;
  • загальне погіршення стану здоров’я.

Для того щоб уникнути таких неприємних наслідків необхідно уважно поставитися до вибору грибів. При перших же тривожних ознаках інтоксикації, зверніться до лікаря.

Як не отруїтися маслянки: дізнайтеся ознаки їстівного і помилкового гриба.

Чи можна отруїтися їстівними грибами?

Як не дивно, отруєння підосичники можливо навіть в тому випадку, якщо вони справжні. І тому є кілька причин. Гриби можна збирати тільки в екологічно частих районах, так як вони здатні накопичувати в собі шкідливі речовини. Якщо в грунті, на якій ростуть підосичники, занадто багато важких металів, добрив і всіляких хімікатів, то всі ці речовини будуть присутні і в грибах. Вживання такого продукту вкрай небезпечно для здоров’я.

Підосичники швидко псуються. Переробляти їх рекомендується в день збору. Якщо ви будете готувати страву з зіпсованих грибів, то велика ймовірність появи симптомів отруєння.

Гриби ростуть в лісі, в нестерильних умовах. На них можуть накопичуватися бактерії. Якщо продукт не проходить належної обробки, велика ймовірність бактеріального отруєння. Бактерії гинуть при нагріванні, тому отруїтися смаженими грибами практично неможливо. Солоні ж підосичники можуть причиною поганого самопочуття. Причому чим довше вони зберігалися, тим більше в них накопичилося бактерій. Консервовані підосичники також можуть стати причиною розвитку ботулізму.

Вживання грибів призводить до підвищеного навантаження на травну систему. Тому є їх великій кількості не рекомендується. Надмірне вживання такого продукту стає причиною отруєння. Особливо сильно воно проявляється у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

симптоми отруєння

Залежно від того, з якої причини сталася інтоксикація, симптоматика може бути різною. Якщо мало місце отруєння помилковими підосичники, то будуть спостерігатися наступні ознаки:

  • неприємні відчуття в черевній порожнині;
  • напад блювоти;
  • нудота;
  • млявість і слабкість;
  • в деяких випадках з’являється запаморочення при отруєнні.

З такими симптомами можна впоратися самостійно, без звернення до лікаря. Але якщо негативні прояви не проходять тривалий час, відвідування фахівця обов’язково. Серед основних ознак бактеріального отруєння виділяють:

  • сильна нудота;
  • біль у шлунку;
  • пронос;
  • підвищення температури тіла до показника в 38 градусів.

Як правило, такі симптоми проявляються через 2 години після вживання нехороших грибів.

Саме серйозний вид отруєння – ботулізм. Якщо вчасно його не розпізнавати і не почати лікування, піде важке отруєння закінчується летальним результатом. До тривожних симптомів відносять:

  • слабкість в м’язах;
  • порушення зору;
  • судоми;
  • головний біль;
  • діарея;
  • напади сильного блювання.

Все про надання першої допомоги при отруєнні грибами: методи очищення організму від токсинів, лікування препаратами.

Які заходи вжити при отруєнні?

Якщо має місце бактеріальне отруєння або вживання помилкових красноголовців, то з проблемою можна впоратися самостійно. Для цього в першу чергу необхідно очистити організм від залишків їжі. Приготуйте слабкий розчин марганцівки. Випийте не менше п’яти склянок. Після цього необхідно викликати блювоту. Зробити це можна, натиснувши на корінь язика. Промивання шлунка таким методом повторюють кілька разів.

Щоб очистити кишечник приймають сольовий проносний засіб або ставлять клізму. У кожній домашній аптечці на такий випадок повинен бути сорбент. Найпростішим препаратом є активоване вугілля. За раз його доведеться випити не менше 10 таблеток. Можна скористатися і більш сучасними засобами, наприклад, Ентеросгелем, полісорб або будь-яким подібним препаратом.

При отруєнні спостерігається сильне зневоднення організму, тому водний баланс необхідно відновлювати. Для цього пийте більше мінеральної води або відвару лікарських трав, наприклад, ромашки. Якщо ознаки отруєння не проходять, зверніться до лікаря. Візьміть з собою залишки отруйних грибів. Можливо доведеться проводити їх аналіз для виявлення точної причини інтоксикації.

Красноголовець – смачний ароматний гриб. Але до його збору потрібно підходити з повною відповідальністю. Уважно стежте за тим, щоб не назбирати помилкових грибів, вчасно переробляти урожай, упевніться в безпеці консервованої продукції. Пам’ятайте, що навіть їстівними грибами можна отруїтися. Як виглядають справжні підосичники, зможете побачити в відео.

You may also like...