Чи можна при грудному вигодовуванні є насіння?
Все годують мами, що піклуються про якість свого молока, ретельно планують раціон і складають його лише з тих продуктів, які не викличуть алергію і розлад шлунку у малюка. Насіння – це продукт рослинного походження. Різні види насіння містять в собі багатий набір вітамінів і мікроелементів, в яких потребує організм людини. Але це не означає, що годує жінка може безконтрольно вживати будь-які насіння, адже щоб цей продукт приніс користь і їй, і малюкові, до вибору насіння слід поставитися уважно.
Насіння соняшнику: плюси, мінуси.
Насіння соняшнику багаті вітамінами, що робить їх вживання дуже корисним для організму:
- Вітамін А, що міститься в насінні, сприятливо впливає на нервову систему не тільки жінки, а й малюка, який прикладається до грудей. Він також сприяє збереженню гостроти зору, запобігання проблем зі шкірою, волоссям і нігтями, що актуально в період лактації.
- Вітамін D, проникаючи в молоко, потрапляє в організм малюка і сприяє гармонійному росту кісток і м’язів, зміцненню імунітету і накопичення кальцію в кістковій тканині.
- Білки, залізо і кальцій також містяться в насінні, тому роблять цей продукт корисним для мами, що годує, організм якої після пологів відчуває дефіцит цих речовин.
- Насіння соняшнику містять вітамін Е, необхідний для нормального функціонування репродуктивної системи. Також вітамін Е сприятливо впливає на стан шкіри, не допускаючи її старіння.
- Насіння соняшнику – це продукт, що сприяє посиленню лактації та підвищення жирності молока. Тому жінкам, у яких виникли проблеми з грудним вигодовуванням, слід вводити їх в раціон.
- Є думка, що поїдання насіння допомагає попередити тягу до паління у тих жінок, які після пологів бажають відновити шкідливу звичку.
Однак у насіння, як і у будь-якого іншого продукту, є свої недоліки, що роблять негативний вплив як на маму, так і на дитину:
- Насіння соняшнику вважаються продуктом-алергеном, тому вживання їх годує мамою може викликати висипання у новонародженого.
- Зловживання насінням може викликати порушення стільця як у матері, так і у крихти. Також цей продукт, що потрапив в грудне молоко, може стати причиною кольок у немовляти.
- У 100 грамах насіння соняшнику міститься 570 калорій, що еквівалентно калорійності великого шматка торта. З цієї причини від поїдання насіння варто відмовитися жінкам, які набрали чимало зайвих кілограмів під час вагітності.
- Якщо людина часто гризе насіння, то це може нашкодити його зубної емалі.
- На шкаралупі насіння можуть перебувати шкідливі бактерії. Тому для того щоб убезпечити себе і дитину від проникнення в організм цих бактерій, смажити насіння слід будинку, а не купувати їх у незнайомих людей. Розфасовані насіння, що продаються в магазинах, можуть виявитися більш шкідливими, оскільки містять в собі канцерогени, які утворюються в продукті при неправильно смаженні.
- Солоні насіння не рекомендується вживати при лактації, так як вони можуть істотно зіпсувати смак молока.
Купувати насіння краще у того продавця, який гарантовано пропонує покупцеві якісний і безпечний для здоров’я продукт. Все ж найкращим варіантом вважаються насіння соняшників, вирощених на власному городі.
Також варто відзначити, що смажене насіння при грудному вигодовуванні менше корисні чим сирі. Тому перевагу варто віддати другому варіанту. Насіння соняшника можна додавати в кашу, салати і випічку.
Насіння гарбуза: в чому полягає їх користь?
Насіння гарбуза користуються меншим попитом, проте вважається, що гарбузове насіння при грудному вигодовуванні корисніші для здоров’я. Їх користь очевидна, оскільки:
- Вони містять марганець, фосфор, мідь, білок, цинк і залізо.
- У 100 грамах продукту міститься всього 180 калорій, тому є їх можна навіть при схильності до повноти.
- Регулярне вживання насіння гарбуза є відмінною профілактикою глистової інвазії.
- Гарбузове насіння м’яко діють на кишечник і не викликає проблем зі стільцем у немовляти, що живиться грудним молоком.
- Продукт є гіпоалергенним.
Незважаючи на користь насіння (як соняшника, так і гарбуза), вживати їх потрібно в міру. Вважається, що починати вводити в раціон насіння при лактації слід малими порціями, при цьому відслідковуючи реакцію організму крихти на новий продукт. Якщо у малюка з’явився запор або, навпаки, діарея, висип, сильні коліки, то від продукту на час слід відмовитися. Вважається, що в добу мамі, що годує можна з’їдати близько 20 грам будь-яких насіння.
чим замінити?
Якщо з тих чи інших причин годувальниці не можна їсти насіння, то вона може замінити їх насінням кунжуту. Вони багаті вітамінами групи В, а також вітаміном РР – нікотинової кислотою, яка сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Також кунжут містить кальцій, необхідний не тільки малюкові, але і мамі, що годує. Незважаючи на користь кунжуту, за добу з’їдати його потрібно в обсязі 1 чайної ложки і не більше.
Насіння льону відомі як натуральний імуномодулятор, джерело кислот Омега-3 і омолоджуючий засіб. Але чи можна вживати їх в період лактації? На сьогоднішній день не існує точної відповіді на це питання, оскільки одні фахівці вважають, що в період вагітності і при грудному вигодовуванні від цього продукту слід відмовитися. Інші ж фахівці вважають, що регулярне вживання насіння льону годує мамою сприятливо впливає на розвиток мозку дитини, що одержує грудне молоко. У будь-якому випадку перед введенням цього продукту в свій раціон жінці слід проконсультуватися з лікарем, оскільки існує чимало протипоказань до вживання насіння льону.
Кожна годує жінка має право сама вирішувати, чи слід їй вводити в свій раціон насіння, адже при правильному вживанні вони здатні принести користь не тільки їй, але і малюкові.